Што претставува Summer Work/Travel програмата?
Summer Work/Travel е летна студентска програма наменета за сите редовни студенти која дава можност за престој во САД до максимум 5 месеци.
Програмата се состои од 4 месеци работа, а последниот месец е туристички кој може да се искористи за посета на различни дестинации во САД.


Работни понуди во:
-Забавни паркови
-Национални паркови
-Хотел/мотел
-Кантри клуб
-Маркети/продавници
-Ресторан / бар/ слаткарница
-Спасувач на базен


Кој може да аплицира?
-Редовни студенти кои сеуште слушаат настава
-Познавање на англиски јазик
-Желба за работа и самостоен живот


Аплицирање до 28.02.2015
Потребни документи


-Пополнета апликација+програм апликација;
-CV на англиски јазик;
-2 копии од важечки пасош;
-2 фотографии пасошки формат;
-Потврда за редовен студент(оригинал и превод на англиски јазик од овластен судски преведувач);
-Потпишани изјава и договор;
-Копија од предходни J1 визи – ако има;
-Копија од индекс (прва страна);
-* za UNITED потребно е уште:
Потврда за неосудуван – оригинал и превод
General English Test – United form

Плаќање:

 • 3100 ден.– апликација- при аплицирање/ 1550ден за повратници
 • 18,600 ден. - Application Fee – при аплицирање
 • 34,100 ден. - Processing Fee – 3 недели по вработување, но не покасно од 05.03.2015 • Што не е вклучено во цената?
  1. 1800ден. (35$) – SEVIS Fee*–се уплаќа со
  Processing Fee но на посебна уплатница
  2. 160$ Административна такса за Американска виза-на сметка на амбасадата во Комецијална Банка
  3. Авио билет до дестинација во САД**  -ДС-2019 – дозвола за работа
  -Работен договор
  -Здравствено осигурување
  -Можност за добивање на SSN
  -Orientation meeting во Скопје + on-line
  -Подготовка за амбасада + ДС160
  -24/7 подршка во САД
  -Бесплатна телефонска линија
  -Резервација на авио билет  Ризик средства
  Во случај апликантот да не добие виза – неповратни средства према програмата се €110.
  Доколку апликантот се откаже од било кои другипричини освен од недобиена виза, неповратни средстава од програмата се 150 € во денарска противвредност ( по курс 62). Во случај да не се реализира вработувањето од различни причини , по пристигањето на студентот во САД , нему повратни средства му се само 220 евра, по што Агенцијата нема никаква обврска да му обезбеди друга работа.

  -НАПОМЕНА: Уплатените средства за виза и SEVIS не се повратни во никој случај.
  Бенефити од програмата
  -Незаборавно лето во САД
  -Подобрување на англискиот јазик  -Добивање на Social Security Number -Здравствено осигурување за целиот престој во САД -Работен договор -Запознавање на нова култура -Голем број на нови пријателства со интернационални студенти од цел свет
  Враќање на данок -Аплицирање за повраток на средства ( федерален, државен, социјален,…) -Апликација 500 ден -Документи: пополнета апликација како и копии од пасош, виза, SSN, DS-2019 и последен чек или W2
  follow_us add us to your circle