Студирање во странство

Универзитетски Подготвителни програми во Светот

University Foundation Year


Образовниот систем  во повеќето земји од англиско говорно подрачје кои бараат странски студенти, по завршувањето на средно училиште, и пред да биде примен на факултет, треба да  присуствуваат на подготвителната  програма за студирање – University Foundation Year. University Foundation Year програмата  е наменета за матурантите кои сакаат да учат во еден од универзитетите  во Велика Британија и САД. Програмата трае девет месеци. Целта на оваа програма, е премостување на разликите меѓу различните образовни системи. University Foundation Year е програма која ги подготвува студентите за понатамошно образование, со нивните различни способности за учење. Самата програма е изработена каде на студентите им се посветува големо внимание на подобрувањето на Англискиот  јазик и запознавање со културата на самата држава  каде што планираат да студираат. Учесниците на оваа програма , посетуваат настава  со тематика  поврзана со областа на идните студии.

На секој кампусот има EF Академски советници  за да им помогне на идните студенти успешно запишување на саканиот факултет. За време на подготвителна програма за студирање, академски советник е во редовен контакт со студентите, го следи нивниот напредок во  усовршувањето на јазикот, ги советува при изборот на предметите  и универзитетите, им помога со пополнувањето на формуларите за прием на универзитетите, пишување препораки и слично.

Идеални кандидати за University Foundation Year програмата се со завршено средно образование, кои зборуваат англиски одлични. Средношколците кои сакаат да  студираат во Обединетото Кралство или САД, и не зборуваат англиски доволно, се препорачува, пред запишувањето  на програмата University Foundation Year, мора да присуствуваат на  Академски англиски јазик.

Пат до Универзитет
ef-01
Детали за  програмата:
• За кој е наменета оваа програма?
Оваа е подготвителна програма и е наменета за дипломирани средношколци кои сакат да се запишат на Универзитет во  Велика Британија,  Северна Америка, Австралија или Сингапур.
• Зошто да аплицирате на ова програма?
За да се припремете за упис на  престижните универзитети во земјите низ цел свет .
Должина на програмата: 9 или 6 месеци (само во САД и Канада)
Почеток со програмата јануари, април, јуни (за една програма која трае од 6 месеци) или Септември.
Локации Бостон, Њујорк, Сан Франциско, Санта Барбара - во САД и во Ванкувер во Канада и во Велика Британија - Лондон, Кембриџ и Оксфорд
Услови кој треба да ги исполнувате: IELTS 5.0 TOEFL 510 IBT PBT/180 CBT/64, 6 месеци: TOEFL 490 PBT/163 КБТ / 57

Ценовник


Diploma in Business & Managment

Оваа програма е подготвителна програма  за влез во втората година на додипломски студии во Велика Британија со отсек  бизнис и менаџмент за само една година. Сите универзитетски дипломи во Велика Британија бараат странските  студенти да студираат на една дополнителна година на образование, познат како Универзитетска Подготвителна  Година(University Foundation Year). Резултатот од оваа интезивна  11 месечна  програма  ви овозможува  да влезете во втора година на додипломски студии по една , наместо по две години. Ќе заштедите на пари од програмската школарина, сместување и животни трошоци; а уште поважно е дека ќе бидат на работното место една година порано и ќе  почнете да заработуваат пари и ќе добивате промоции од стекнатото знаење.

Пат до Универзитет
ef-02

Детали за програмата:

* Цел на програмата: Подготовки за да влезете на  2 година  додипломски (Bachelor degree)  во Велика Британија
* Кој има право да аплицира на оваа програма? Студенти кои имат завршено 4 год.средно школо.
* Причината за учество во оваа програма: Програмата им овозможува на студентите да се запишаат на втора година  додипломски (Bachelor degree) во Велика Британија
* Почеток на програмата: Август и Јануари
* Број на часови неделно: 30 часови (часот трае 40 минути) во текот на првите 16 недели или. 22 часа во текот на останатите 30 недели
* Траење: 11 месеци
* Програмата е достапна во Лондон и Кембриџ
* Ниво на англиски: IELTS 5.5, TOEFL 525 IBT PBT/194 CBT/71 или еквивалент на бесплатниот EF UPiBT тест. Студентите треба да стигнат до IELTS 6.0 за да се започне втората фаза во Јануари.

Ценовник

University Diploma at Hult


Програмата  Hult University Degree е подготвителен курс на студии по бизнис,меѓународни односи и комуникација. Програмата може да трае 3, 5 или 9 месеци, а се одржува  во Hult меѓународната бизнис школа. Оваа програма е наменета за матурантите кои имат завршено  четири години средно  школо  кои сакаат брзо да работат или да ги продолжат своите студии на престижниот Hult меѓународната  бизнис школа, каде што по завршувањето на додипломските студии се добива  Bachelor Degree.
Hult International Business School
Hult меѓународната  бизнис школа е престижна бизнис школа, според мислењето на "The Financial Times", а се наоѓа и на листата меѓу 100-те  најдобри бизнис школи  во светот. Училиштето се наоѓа во Лондон.

Пат до Универзитет
ef-03


Подготовка на курсот:
Пред уписот на Program Hult University Diploma, учесниците мора да го имаат завршено   курсот Academic English (курс по англиски јазик во траење од шест или. 9 месеци) во EF училиште во Лондон. По завршувањето на англиски  јазичен курс , студентите се запишат на Hult University Degree за 3, 5 или  9 месеци.

Детали на програмата:
Целта: Се добиваа диплома  за курсот по бизнис, меѓународни односи и комуникации
Кој има право да аплицираат на оваа програма Студенти кои имат завршено 4 год. средно школо
Почеток: јануари, април или септември 2011 година.
Број на часови неделно: Фаза 1: 32 часа (часот  трае 40 минути), Фаза 2: 16 часа неделно
Времетраење: 11 месеци
Локација: Лондон
Ниво на англиски: IELTS 5.0, TOEFL 450 IBT PBT/133 CBT/64 минимално на EF тест (кој е бесплатен за учесниците на програмата) за студентите кои присуствуваа на шест-месечен курс Академски англиски јазик или IELTS или 4,5. TOEFL iBT 410 PBT/103 CBT/34 минимално на EF тест (бесплатно за учесниците на програмата) за студентите кои присуствуваа на девет-месечен курс Академски англиски јазик.


Suffolk University Transition Programme

Оваа програма е вашиот прв чекор кон дипломата до светскиот познат  Универзитет Сафолк во Бостон. Ова програма е наменета за матуранти, вашата  EF Универзитетска подготвителна програма  е поделена на два типа на класи:

Англискиот  јазик, академските вештини и универзитетската подготвителна настава  ќе ви помогнат да се подготвите и да ги завршете идната факултетска диплома успешно. Овие часови се одржуваат од страна на стручни наставници од EF на Бостон кампусот.
-Наставата на програмата на  Универзитетската диплома, се со  вредност од академски кредити, кои важат за  вашата диплома на  Suffolk University. Овие часови се одржуваат во Suffolk University од универзитетски професори од истиот универзитет  и може да стекнете до 21 кредити. Типична година во универзитет во САД опфаќа 30 кредити. Ова значи дека може да дипломираат со диплома од Сафолк во избраната област не повеќе од три години, со успешното  завршување на Suffolk University Transition Programme.

Детали на програмата:
Целта: Се добиваа диплома на  Suffolk University, со академски кредити
Кој има право да аплицираат на оваа програма Студенти кои имат завршено 4 год.средно школо
Почеток: Септември, јануари и мај
Приемни роковите се Јануари: 15 Ноември, мај: Март 15, септември: 30 јуни.
Број на часови неделно: 18-21 часа неделно (во зависност од терминот)со завршено средно училиште со Успех од  3,0 или повисока.
Времетраење: 1,2, или 3 термини, секоја по 14 недели
Локација: Suffolk University, Boston
Ниво на англиски: TOEFL 450 IBT PBT/133 CBT/45минимално на EF тест (кој е бесплатен за учесниците на програмата


За повеќе информации може да ги поверете програмите на www.ef.com

*Други програми од EF кој ги нудиме : Диплома по Инжинерство ,Академска Година , Јазични курсеви за Млади и возрасни  , Бизнис јазичен курс , Интершип ,Волантирање и Средношколска година.

 

follow_us add us to your circle