>

ЗИМА Боровец

Зимување 2015/2016

Ски услуги 2015/2016

Ски-центарот Боровец се наоѓа во борова шума на северните падини на планината Рила во подножјето на највисокиот врв на Балканскиот Полуостров, Мусала (2925 m). Боровец се наоѓа 73 километри од Софија и 126 километри од Пловдив. Одморалиште создадено во деветнаесеттиот век, како ловиште што го користеле бугарските кралеви. Климата во одморалиштето е умерена и температура во Јануари не паѓа под - 5 °C. Ски сезоната трае од Декември до Мај. Снежната покривка често е повеќе од 1,5 м.
Планината Рила е позната по својата неверојатна убавина. Посебен шарм и даваат над 190 езера и 79 врвови на висина повеќе од 2500 м. Сега Боровец се карактеризира со развиена туристичката инфраструктура со бројни хотелски комплекси (кои опфаќаат повеќе од 10 квадратни км), спортски и забавни објекти. Во 1993 година Боровец беше домаќин на Светското првенство во биатлон.
Ски патеките во Боровец се со различни степени на тежина, погодни за скијачи од сите категории - од почетници до професионалци. Зимскиот центар нуди 24 ски патеки со должина над 58 км, 35 километри крос-кантри ски патеки, стази за ски скокови од 75 метри и 50 метри. Боровец е поделен во 3 зони: скијачкиот центар "Боровец" - од 1337 до 1780 метри надморска височина, ски центар "Јастребец" од 1340 до 2369 метри надморска височина; ски центарот "Маркуџик" 2340 до 2550 метри над нивото на морето. Најквалитетната снежна покривка е во областа на стазата "Маркуџик." Системот за вештачки снег обезбедува одлично возење. Постојат шест мобилни топови за вештачки снег кои работат на ски патеките "Мартинови бараки 2 и 3" (ски центар "Боровец"). Ски лифтате работат во вечерните часови до 22:00 часот. За гостите на одморалиштето се организира ски шоу со ски балет и акробатско скокање.
За неколку години, ќе биде во функција стазата "Мусаленска патека" долга 12 км, која ги поврзува двата скијачки центри "Маркуџик" и "Боровец". Патеката е погодна за почетници, просечни скијачи и сноубордери. Боровец обезбедува одлични услови за ски обука и ски тренинзи, разновидни патеки, рент а кар, ски училишта и градинки. Освен спуштањето по падините на планината можете да се обидете со крос-кантри скијање, ски скокање, биатлон и слично. На "Маркуџик" во екот на сезоната, снежната покривка достигнува 2 метри и има исклучителни можности за екстремни спортови.


Екслузивна понуда
5*
4*
3+*
3*